Food favorites in Split

Black RisottoVeel typisch Kroatisch eten is er niet. Dat komt omdat Kroatië gedurende lange perioden in de geschiedenis geen eigen staat was. De Kroatische keuken is beïnvloed door onder meer Italianen, Fransen en Oosterijkers. De restaurants in Split zijn dan ook niet erg divers. Bij elk restaurant kan je kiezen tussen ongeveer dezelfde gerechten: pizza, pasta en risotto, vlees en vis. Dat betekend natuurlijk niet dat je in Split niet lekker kan eten! Ik heb tijdens mijn vakantie veel lekkere dingen gegeten en vandaag deel ik mijn favorieten.

Black risotto

Onze buschauffeur van de excursie naar Mostar vertelde dat black risotto altijd op Kroatische bruiloften gegeten wordt. De risotto is zwart omdat het gemaakt wordt met inkt. Door de risotto zitten ook stukjes inktvis. Wij aten het op onze laatste avond en het smaakte heerlijk. Het gerecht ziet er niet uit, maar de smaak is geweldig. Wij aten black risotto bij Teatrino, maar je kan bij veel restaurants in Split black risotto eten.

Meloen ijs

Meloen-ijs

Op de eerste avond kwamen we langs de ijssalon Pumparela. De ijssalon bevindt zich vlak naast de toren in het paleis. Ik zag dat ze hier meloen-ijs hadden en laat dat nu net mijn favoriet zijn. Dit meloen-ijs was zo lekker dat we vervolgens elke avond hier een ijsje haalden.

Pizzarol

Een pizzarol is een grote dunne pizza met tomatensaus, kaas en verschillende toppings (bijvoorbeeld kip of tonijn) die ze oprollen. Zulke rollen zag je bij veel tentjes in Split en ik zou er zeker een proberen als je hier een keer bent. Wij aten ze bij Bobis, een zaakje met veel vestingen in Split. Elke morgen haalden we hier ook broodjes voor het ontbijt.

 

Small Fried Fish

Small Fried Fish

Ik wilde graag nog een keer vis eten in Split, dus bestelde ik op een avond small fried fish. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten, dus ik liet me verrassen. Ik kreeg een bord met hele kleine gefrituurde visjes. De visjes waren zo’n anderhalve centimeter lang en een paar millimeter breed. Ze smaakten zo lekker dat de visjes een plek verdienen tussen mijn favorieten. Ik at de visjes bij Fortuna, de oudste pizzeria in Split waar de pizza ook erg goed smaakte.

Chicken curry risotto

Tot slot nog een risotto. De eerste avond aten we bij Plac. Ik bestelde een risotto met chicken curry en het was een van de lekkerste gerechten die ik ooit gegeten heb. Dat klinkt overdreven, maar het is waar. Als je van risotto en curry houdt, zou ik het zeker proberen.

Ben jij wel eens in Split of Kroatië geweest? Wat zijn jouw favorieten gerechten daar?

Liefs Anna

 

 

Auteur: annadventure

Hi, ik ben Anna! Ik ben 17 jaar oud en ik blog sinds kort op annadventure.nl. Ik blog voornamelijk over reizen, maar natuurlijk ook over andere dingen die ik leuk vind. Volg mijn blog op Bloglovin' om op de hoogte te blijven van mijn laatste posts! Liefs Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *