Drie keer doen in Split

IMG_3849

Afgelopen juni ben ik een weekje naar het zonnige Split geweest. Voor de onwetende onder ons, Split is één van de grootste steden in Kroatië, erg toeristisch en zeker geschikt voor een geslaagde en gevarieerde vakantie. Vandaag deel ik met jullie drie dingen die je zeker moet doen als je in Split bent.

IMG_3851

Marjan-heuvel

Ten westen van het centrum van Split vind je de Marjan-heuvel. De top van de heuvel schijnt het beste uitzichtpunt over Split te zijn. Ikzelf ben niet tot de top gekomen, dus dat kan ik niet bevestigen, maar ook halverwege de heuvel, waar wij strandden, heb je al een prachtig uitzicht over Split (zie foto hierboven). Als je ooit de stad bezoekt, wandel dan zeker een stuk door dit mooie park.

IMG_4012

Paleis van Diocletianus

Deze tip is nogal voor de hand liggend, maar het vermelden wel waard. Het paleis van Diocletianus is in feite het centrum van Split. Buiten het paleis, is er niet veel. In de vierde eeuw was dit paleis de woning van oud-keizer Diocletianus. Tegenwoordig is er niet veel meer van het originele paleis over, maar her en der vind je oude stadsmuren of gebouwen. In het paleis bevinden zich allerlei restaurantjes en winkeltjes. Wij hebben hier vrijwel elke avond gegeten. ’s Avonds wandelden we door de smalle straatjes van het paleis en we keken onze ogen uit. Het is erg mooi en natuurlijk moet je als je in Split bent het paleis verkennen. Voor een paar kuna kan je de Domniuskathedraal beklimmen, wat je een prachtig uitzicht over Split geeft. Op de foto zie je de kathedraal in de verte.

DSC00854

Stranden en eilanden

Het leuke aan Split is dat het zo’n diverse stad is. Er is een prachtig oud centrum en je hebt het park op de Marjan-heuvel, maar je vindt er ook meerdere stranden. Je hebt er drukke zandstranden en wat rustigere kiezelstranden. Beide zijn erg mooi, maar iedereen heeft natuurlijk zijn voorkeur. Als je de stranden van Split wel gezien hebt, kun je ook met een ferry naar één van de eilanden voor de kust van Split. Wij zijn zelf niet naar een eiland geweest, maar om het artikel compleet te maken, moet ik de eilanden er wel bij vermelden. Er zijn drukke toeristische eilanden en rustigere eilanden, dat is wederom een kwestie van persoonlijke voorkeur. Hvar schijnt hip te zijn, Solta is rustig en Vis is wat drukker.

In de omgeving van Split zijn veel steden en dorpjes die de moeite waard zijn om te bezoeken, zoals Trogir en Salona. Over die laatste komt nog een apart artikel online. Ook vind je in Dalmatië, zo heet het gebied waar Split in ligt, veel natuurparken. In Split zijn heel veel organisaties die excursies aanbieden naar deze plekken. Wij hebben een excursie gemaakt naar Mostar in Bosnië en Herzegovina, ook daar komt nog een apart artikel over.

Ben jij wel eens in Split geweest? Wat zijn jouw aanraders?

Liefs Anna

Auteur: annadventure

Hi, ik ben Anna! Ik ben 17 jaar oud en ik blog sinds kort op annadventure.nl. Ik blog voornamelijk over reizen, maar natuurlijk ook over andere dingen die ik leuk vind. Volg mijn blog op Bloglovin' om op de hoogte te blijven van mijn laatste posts! Liefs Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *